Economia de piata


Romanii inca nu s-au prins ca se afla intr-un mare rahat.

Cat timp orice problema financiara se rezolva in aceleasi doua feluri: „crestem preturile” si „micsoram cheltuielile”, acest mare rahat se mareste si devine din ce in ce mai aderent.

Pretul reprezinta suma platita de cineva pentru a achizitiona diverse bunuri si servicii. O crestere a taxelor si impozitelor, inseamna o crestere a pretului platit pentru a trai pe teritoriul Romaniei. O crestere a preturilor la paine si apa, inseamna o crestere a pretului supravietuirii.

Cheltuielile reprezinta un consum de mijloace materiale, sau o irosire de mijloace materiale. In general, salariile angajatilor sunt privite ca cea mai importanta cheltuiala a unei firme.

Se creeaza, in felul acesta, o presiune dubla asupra populatiei. Presiunea este marita si de hoardele de „intreprinzatori” care baga adaos in nestire, si de grupuletele care, prin tactici neconcurentiale, stabilesc preturi de monopol. E criza, asa ca vanzarile scad din lipsa de bani, din stres, din nesiguranta. Cei care vand populatiei, devin si ei stresati ca nu mai castiga asa mult ca „pe vremuri”. Reflexele sunt: „Sa marim preturile!” si „Sa concediem!”. M-am amuzat un pic cand am aflat ca la unele firme, primele pe lista de taieri, au fost cheltuielile pentru marketing si publicitate. Adica o firma aflata pe marginea prapastiei decide sa devina invizibila. Urmatorul pas este falimentul. Falimentul inseamna si mai multi oameni concediati deci si mai putini cumparatori.

Priveam intr-o seara la o emisiune in care se comenta politica si economia, exact cum se comenteaza un meci de fotbal, pe cel mai vehement post „anti-putere”. Comentatorii, oameni valabili la origine, erau pusi pe scandal (nu conteaza de cine sau de ce). Ziceau, printre altele, ca Isarescu a fost prost cand a afirmat public, ca doar pomenirea sau raspandirea de zvonuri ale unor cresteri de preturi cu 20%, genereaza cresteri in lumea reala in jurul valorii de 0.2%. Eu cred ca Isarescu are dreptate. Eu cred ca nu e vorba doar de 0.2%. Un zvon puternic poate fi o justificare. Eu stiu ca indiferent de „preturile de producator”, indiferent de pretul la bursa al barilului de petrol, indiferent de scaderile de taxe, preturile nu au scazut NICIODATA. In conditiile scaderii economiei si a salariilor, se pare ca romanii vor sa se falimenteze pe ei insisi, din cauza fricii de a nu lasa nimic de la ei.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s