Despre visele cumparabile…


Acesta nu este o parere pro-droguri, ci un manifest impotriva ignorantei care poate trezi monstrii…

Trebuie inceput cu definitia drogului asa cum apare ea in dex: 1. Substanță de origine vegetală, animală sau minerală care se întrebuințează la prepararea unor medicamente și ca stupefiant. 2. (Fam.) Medicament. – Din fr. drogue.

Prima problema fiind rezolvata (sensul negativ al cuvantului drog nu are intaietate in limba romana si probabil ca in nici o alta limba), mergem mai departe la cuvantul „stupefiant” care are o multime de definitii complete sau mai putin complete, asa ca ne vom opri la ce ne intereseaza: (Substanță medicamentoasă) care inhibă centrii nervoși, provocând o stare de inerție fizică și psihică și care, folosită mult timp, duce la obișnuință și la necesitatea unor doze crescânde; p. gener. (substanță) care, prin folosire repetată, dă naștere fenomenului de obișnuință; drog. Din sensul negativ al definitiei  stupefiantului putem deduce ca in categoria stupefiante se incadreaza tutunul(care a fost inital folosit ca medicament), coca-cola(care nu numai ca a fost folosit ca medicament, dar creaza dependenta si sete, asa ca va fi nevoie mereu de mai multa),  cafeaua  si alcoolul (in forma lui etilica) care este „the master of deception” si care este preferatul celor mai multi datorita efectelor diverse si radical diferite de la moment la moment sau de la cantitate la calitate. Alcoolul creaza ambele tipuri de dependenta (mentala si fizica) si este responsabil de o varietate de moduri de a ucide la fel de mare ca cea a senzatiilor generate de consum.

Consider ca definitile cuvintelor de mai sus sunt atat de puerile tocmai pentru ca cei ocupati sa ne defineasca viata nu acorda suficient timp studiului si cercetarii sau macar a curiozitatii de a discuta cu o persoana care A ABUZAT de droguri.

Problema cu magazinele de vise a aparut in momentul in care presa a iesit un pic din balacareala politica si a inventat o noua isterie. Rece, din exterior – facand abstractie ca si o parte din lupii moralisti sunt utilizatori de diverse „substante” mai mult sau mai putin legale, care le afecteaza starea fizica si psihica, nu neaparat in cele mai constructive moduri – presa, relativ urgent, pe baza unor morti „suspecte”  a creat o presiune suficient de puternica pentru o hotarare legislativa a unui guvern debusolat.

Nu comentez daca hotararea este buna sau rea sau la timpul potrivit. Nu observ decat niste statistici, fara sa cad in pacatul absolutizarii statisticilor dincolo de semnificatia reala. Statisticile spun: in fiecare an in Romania mor anual peste 2500 de oameni in accidente rutiere (60% din ele avand legatura cu alcoolul);  peste 30.000 din cauza fumatului, mult mai multi din cauza alcoolului, …10 din cauza „drogurilor usoare”, „etnobotanice” etc.  Nu ma astept ca tutunul, alcoolul sau masinile sa fie intrerzise. Nici soferii incapabili nu ma astept sa fie interzisi… Statul Roman nu a fost in stare nici macar sa interzica fumatul in restaurante.

Cunoasterea si informarea cred ca sunt cele mai de pret arme, nu impotriva „drogurilor” ci impotriva efectelor devastatoare. Cunosc copii ca si cei care au ajuns in spital si au murit de la consumat sare de baie, care isi bagau vodca in vene (eh, pe vremea mea era saracia si mai mare) dar nu ajungeau in spital decat rar. Altii amestecau diverse  pastile gen diazepam, fortral si romparkin cu alcool si din cate spuneau, efectele erau mai dramatice decat cele create de florile de camp, dar n-a murit nimeni. Ideea este in felul urmator: daca vrei sa faci o chestie, fa-o cu cap. Nu abuza! Se moare foarte usor de la 30 de tigari fumate prea repede (intoxicatie cu monoxid ce carbon), sau te poti intoxica cu apa (dupa 10 litri, rinichii nu mai pot procesa apa si te otravesti); daca este cu 5% mai mult oxigen in aer, mori otravit cu oxigen… daca iti bagi domestos in vene, mori; daca bei alcool metilic, orbesti si mori, chiar daca intai te imbeti… Cunoasterea deschide ochii prostimii. Stiu o multime de persoane care au consumat chestii etnobotanice si chiar au abuzat un pic de ele. N-a murit nimeni. N-a ajuns nimeni la spital. Dar nu cristale, prafuri, pastile, nu si le-au bagat in vene si nici nu le-au amestecat cu bautura.  Pericolul social este mai des legat de prostie, inconstienta si dezinformare. Cat timp oamenii stiu sa citeasca si sa scrie si cat timp au acces la internet, dezinformarea nu este un motiv suficient de bun. Si vorba cuiva: „De la marie n-a murit nimeni…de ce n-o legalizeaza?”

Dar nu-i bai… in Anglia exista deja o industrie „etnobotanica”… La ei, moda este mult mai veche, asa ca vanzatorii romani au de unde sa importe produse „noi”. Produsele interzise in Romania fiind cu cativa ani in urma industriei engleze (si se vor pastra mereu in urma, planul guvernului fiind sa reactualizeze lista neagra o data pe an), vor mai fi multe „vise” si senzatii vandute la chiosc… Pacat ca inteligenta nu e chiar asa ieftina si disponibila…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s